Taidetarjotin

Aikaa ja elämää nähnyt taidetarjotin löytyi jokin aika sitten yhdestä keräilyryhmästä. Hilkka-Liisa Ahola on maalannut herkän kohtauksen Soinne & Knin taidetarjottimeen, joka on valmistettu koivusta ja vanerista. Maalauksessa esiintyy naisaiheisista keramiikkatöistä tuttuja aiheita: kukkia, lintuja ja naisia kauniissa mekoissaan. Aholan kädenjälki on vielä melko naiivi ja tyylin kehittely vielä aluillaan.

Veikkaisin, että työ on 1940-luvun puolivälistä, kun taiteilija on rahoittanut opintojaan tekemällä erilaisia kuvitustöitä. Ahola kertoo haastattelussa tehneensä mm. tekstiilipainantaa, kankaita, huiveja, joita myi Stockmannille, ja esimerkiksi lampunvarjostimia Taitoon ja Tynellille.

Soinne & Knin tunnetuimpia tuotteita ovat Tapio Wirkkalan viiluvanerista muotoilemat veistosmaiset tarjoilu- ja koriste-esineet. Tästä aiheesta netistä löytyy kiinnostava opinnäytetyö. Polina Semenova Metropolia-ammattikorkeakoulussa on tutkinut Wirkkalan viiluvaneriveistosten valmistustekniikkaa ja konservointia. Tutustu opinnäytetyöhön tästä linkistä. (Suosittelen selaamaan, aivan ällistyttävää osaamista ja muotoiluhistoriaa!)

Taiteilijan signeeraus HLA tarjottimen oikeassa alakulmassa. Tarjottimen mitat ovat 55,5 x 37 cm.

Tumma kaunotar on pukeutunut mustaan kaftaaniin ja valkoiseen huntuun ja lähettää lentoon neljä punaista lintua. Taustalla kaksi neitoa voisivat olla vaikka palvelusväkeä. Maalauksen värit ovat jo pahasti haalistuneet ja tarjottimen kunto on huono, mutta osana Aholan naisaiheiden ketjua tämä on todella arvokas löytö!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s