Aholan kaakelisommitelma

Hei vaan! Jopas on aikaa vilahtanut edellisestä blogipostauksesta. Työ, muut harrastukset, pääsiäinen ja vappuviikon lomamatka ovat pitäneet kiireisinä!

Facebookin Arabia-kirppiksellä tuli pääsiäisenä vastaan tämä ihana Hilkka-Liisa Aholan sinisävyinen laattasommitelma. Omistajan kertomus tästä työstä oli henkilökohtainen ja kiinnostava, joten pyysin yksityisviestillä lisätietoja. Vanhojen esineiden arvo kasvaa, kun niiden tausta ja tarina tunnetaan. Tässä tämän teoksen tarina:

”Isoisäni edusti työnantajaliittoa ja oli jälleen selvittelemässä yhtä Arabian lakoista, ehkä 50-luvun lopulla. Ja hyvästä työstä Arabia oli palkinnut isoisääni erilaisilla esineillä. Useinkin juuri joillain uniikeilla, ehkäpä ”ylijääneillä” töillä. Tämä on ollut mummoni keittiötä koristamassa. Hänen kuoltuaan keramiikkatyö ajatui minulle. Mietin pitkään otanko sen, koska minulle ei ole mitään sinistä kotona, mutta sitten tämä löysi muun kauneutensa vuoksi paikkansa meiltä.” 21.4.2019, K.L., Helsinki

Sommitelman koko on omistajan mukaan 30 x 50 cm.

Sininen oli selvästi Hilkka-Liisan lempiväri ja hänen töissään se esiintyy usein monissa eri sävyissä. Teoksessa Taidekeramiikka Suomessa Åsa Hellman kirjoittaa, että ”… Ahola tunnetaan keraamikkoa, jolla on värin ja ornamentiikan tajua. Hänen nimensä yhdistetään usein myös intensiiviseen siniseen väripalettiin, joka käsittää erilaisia koboltin, turkoosin ja violetin vivahteita.” (Hellman (toim.) 2004, s. 137)

On myös syytä muistaa, että eräs toinen koboltinsininen laattasommitelma vei Aholan Arabian tehtaan ysikerrokseen eli taideosaston taiteilijaksi. Vuonna 1968 hänen teoksensa voitti pääpalkinnon Italiassa Faenzan kansainvälisessä keramiikkakilpailussa. Palkinto oli miljoona Italian liiraa ja Arabiassa tämä hieno saavutus noteerattiin tarjoamalla siirto taideteollisuusosastolta täysipäiväisten taiteilijoiden kaartiin. (palkintosumma mainitaan esimerkiksi. Harri Kalhan haastattelussa, Designmuseon arkisto, keramiikkabiennaalin menestyksestä mm. Hellman, 2004).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s