Hilkka-Liisa Aholan naisaiheita

Hilkka-Liisa Ahola maalasi naisaiheita jo 1940-luvulla taidetarjottimiin ja 40-luvun lopulta löytyy myös muutamia vuosiluvulla signeerattuna naisaiheisia lautasia/laattoja.

Näissä unenomaisissa kuvissa seikkailee eteerisiä kaunottaria unelmien puutarhoissa kielojen, sinikellojen ja ruusujen ympäröiminä. Naisten eksoottiset mekot, korut ja päähineet kuljettavat katsojan jonnekin kauas 1940-50-luvun niukasta ja varmasti melko askeettisestakin suomalaisesta arjesta.

Naiset ovat mantelisilmäisiä ja sumukatseisia, heidän piirteensä muistuttavat bysanttilaisia naisia, joilla on kaunis leuka, kapea nenä ja tummat silmät.

Leninkien kuvioinneissa toistuvat usein vinoneliöt, pilkut, raidat ja ympyrät. Naiset käyttävät päähineitä – lierihattuja, turbaaneja, huntuja ja tötteröitä! Koruissa, kukkaseppeleissä, tukkalaitteissa, nauhoissa ja huiveissa riittää yksityiskohtia ja tutkittavaa.

Naisten seurassa ja kuvituksena vierailee myös paljon eläimiä. Kaikista eniten esiintyy lintuja, eksoottisia lintuja, kuten riikinkukkoja, joilla on töyhtöjä ja näyttäviä pyrstöjä. Mukana on välillä myös hyönteisiä, kuten perhosia. Myös yhteen koiraan, etanaan ja kaloihin olen törmännyt!

Aholan mielen puutarhoissa on lukuisia kasveja, pääasiassa kukkia, yleisimmin ruusuja, kelloja, kielon tapaisia, mustikan kukkia ja pensaita.

Entä mitä löytyy lavasteista? Ihanaa yltäkylläisyyttä ja romanttista rekvisiittaa: Päivänvarjoja, koristeellisia puutarhahuonekaluja, huvimajoja, soittimia, ruukkuja, kannuja, kahviastiastoja… Myös joutsenvene hääairueineen, ja Designmuseon kokoelmassa olen nähnyt upean lintupurjeveneen.

Väreiltään romanttiset naiskuvat ovat pastellisia ja hempeitä. Aholan sininen väripaletti on vahvasti läsnä. Maljojen ja laattojen lasitteissa ja maaleissa on usein vaaleaa sinistä, turkoosia ja violettia. Vain muutama työ näyttäisi olevan tummanpuhuva, pohjaltaan musta ja pääväreinään kulta, tummanpunainen ja musta.

Mistä aiheet kumpusivat? Tätä voimme arvailla…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s